środa, 2 lutego 2011
Rakija na zimę
Zima wróciła, sesja w toku, a myśli uciekają do słonecznej Bułgarii. Co zrobić żeby umilić sobie chłodne polskie wieczory, wynagrodzić za zdany egzamin i choć na chwilę poczuć smak bułgarskiego lata? My proponujemy grzaną rakiję. Sposób sprawdzony i niezawodny:-)
Dobry przepis na grzaną rakiję można znaleźć w przewodnikach podróżniczych i na stronach internetowych. Jednak najlepszy przepis to ten, który sami wymyślimy. Wystarczy mieć dobrą rakiję i kilka dodatków. Ja postanowiłam zrobić cudowny eliksir na poprawę nastroju i zdrowia z kwiatu lipy, miodu i korzenia imbiru. Na początku zaparzyłam kwiat lipy. Parę listków zalałam wrzątkiem a później przelałam do rondelka ze skarmelizowanym uprzednio cukrem. Dodałam trochę miodu, startego imbiru i na końcu dolałam rakiję. Przepis gorąco polecam:-)
Ania
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz