Przeglądając ostatnio czasopisma kulinarne, natrafiłam na artykuł przedstawiający bułgarską kuchnię. Można w nim znaleźć przepis na giuwecz, sałatkę szopską, tarator, faszerowane bakłażany i kebabczeta. Poniżej zdjęcie artykułu.
Ania
Nad tymi pytaniami zastanawialiśmy się przez pierwszy miesiąc studiowania filologii bułgarskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Każde z nas miało inny, niebanalny powód żeby znaleźć się na tym kierunku, oczywiście poza czystą chęcią studiowania bułgarystyki...
Szybko okazało się, że kultura Bułgarii jest fascynująca: http://www.youtube.com/watch?
Po pierwszych lekturach odnaleźliśmy w Bułgarach i Polakach wspólne cechy. Za sprawą jednego klozetu (http://czytelnia.onet.pl/0,
Nasza grupowa poczta szybko zapełniła się linkami dotyczącymi Bułgarii i doszliśmy do wniosku i coraz bardziej utwierdzamy się w tym przekonaniu, że Bułgaria jest niesamowitym miejscem, które swoją działalnością postaramy się poznać i przybliżać na tym blogu
AZ i GS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz